De aarde is een lichaam

23/12/2019

De aarde is een lichaam. Hiermee bedoel ik niet een hemellichaam in de interstellaire zin van het woord maar een lichaam zoals dat van een dier, zoals dat van de mens. Een duidelijkere titel ware misschien geweest: “De bodem is zoals onze darmen”. Maar dat was misschien, gezien de kerstfeestelijke periode waarin ik dit stukje schrijf, toch iets te plastisch geweest om als leesvoer te dienen in en om de feestdis.

En toch is het zo. De wetenschap krijgt stilaan steeds meer inzicht in de microbiotische processen die zich in de aardbodem maar ook in onze darmen afspelen. Steeds meer worden de wetenschappelijke vorsers zich bewust van het enorme, onontbeerlijke belang van deze microscopisch kleine wezentjes voor het leven op aarde alsook op onze lichamelijke en zelfs geestelijke gezondheid.

“Je darmen, spiegel van je gezondheid” zo kopte De Standaard op 19.07.2019. om te berichten over fecale transplantaties, een nieuwsoortige behandelingsmethode waarbij de artsen stoelgang van gezonde mensen gaan transplanteren naar patiënten met allerlei chronische klachten. Tot zelfs depressies toe worden hiermee behandeld!

Voedingsdeskundigen oreren al jaren over het belang van verse groenten en rauwkost. Maar nu weten we ook waarom. Onbewerkte groenten bevatten veel lange en moeilijk verteerbare vezels, die in onze darmen terecht komen. Daar dienen ze als voedsel voor die o zo belangrijke wezentjes. Voldoende vezels zorgen ervoor dat die bacteriën zich massaal kunnen voortplanten in de darmen en zodoende ook de ziekteverwekkende bacteriën kunnen onderdrukken. Verdwijnen de vezels, dan verdwijnen de goede bacteriën even snel en krijgen de ziekteverwekkers weer de overhand. Het heeft in die optiek dan ook geen zin om dure probiotica in pilvorm (te koop in de apotheek) in te nemen. Als ze geen vezels vinden om zich te voeden, heeft dit geen enkel gezondheidsvoordeel.

En dit brengt ons ten slotte bij de aarde. Net zoals er een chronisch gebrek is aan gezonde voeding in ons westers voedingspatroon, zo zijn onze gronden helemaal leeggeroofd en bevatten ze een chronisch tekort aan koolstof in de vorm van organisch materiaal. Uit rapporten van de Vlaamse Milieu Maatschappij blijkt dat dit sinds de jaren ‘90 dramatische proporties aanneemt tgv totaal verkeerde teeltwijzen. Hierover vind je meer info op de website van Bioforum.

Dit broodnodige organische materiaal bestaat uit takken, humus, compost, afgevallen bladeren, afgestorven plantdelen etc… . Onverteerde resten dus… zoals de vezels in onze darm !!! In de bodem dienen ze als voedsel voor bacteriën en schimmels die op hun beurt zorgen voor een gezonde bodem en dus gezonde planten in de tuin.

En het is o.a. op deze manier dat biologische landbouw of ecologische tuiniers het verschil maken met de traditionele aanpak.

Jawel, de aarde is een lichaam… .

Vrolijk kerstfeest.