Groendak op een fietsenstalling

02/01/2019

Het plaatsen van een groendak op je woning is tegenwoordig een algemeen erkende keuze. De voordelen zijn breed bekend bij het grote publiek en zelfs een rationele kosten-batenanalyse wijst uit dat het een voordelige investering is. Ik zal hier echter niet verder op ingaan, aangezien er al veel over geschreven is.

Een groendak op een fietsenstalling is daarentegen een vernieuwend en enigszins progressief idee, wat het des te interessanter maakt. Hoewel het niet helemaal rationeel is om de extra kosten te rechtvaardigen en de waterbuffercapaciteit beperkt is, doen we het toch: het is simpelweg prachtig en voordelig voor de natuur.

Dit artikel focust niet op het bouwen van een fietsenstalling, maar wel op waar je op moet letten bij het plaatsen van een groendak. Zorg eerst dat zowel de fundering als het dak goed versterkt zijn. Begin met een extra dikke betonplaat of gebruik zware betonblokken voor een stevige basis. Door het zware dakgewicht (minstens 200 kg/m2 nat) is het cruciaal om verzakking te voorkomen. Ook moet het dakgebinte sterk genoeg zijn, dus versterk het met extra balken.

Voor het dak maak je een grote waterdichte bak. Volgens officiële richtlijnen is het gebruik van vliegvuur-bestendige EPDM aanbevolen. Deze EPDM is relatief duur, maar je kunt besparen door EPDM op maat te bestellen bij een vijverwinkel, aangezien het toch bedekt wordt met aarde. Vergeet niet de opstanden van het groendak mee te rekenen in de oppervlakteberekening.

De opbouw van het groendak is ook belangrijk. Begin met een drainagemat met noppen voor vochtbehoud. Hierboven komt een worteldoek, zodat de wortels bij het water kunnen maar het substraat niet wegspoelt en de mat verstopt.

Ik gebruik een substraatmengsel van potgrond, lavagruis en zwart zand/tuingrond. Puur tuingrond is niet aan te raden vanwege het gewicht en de kans op dichtslibben. Overweeg ook Terracottem Universal in het substraat te mengen, een polymeer dat zwelt bij contact met water en dient als een efficiënte waterbuffer.

Ten slotte moet overtollig water uit de bak kunnen weglopen. Dit heb ik opgelost door voorin aan de linkerkant van de dakrand een inkeping te maken, waar de EPDM iets zakt, zodat het water in de bamboehaag ernaast kan stromen. Om substraatuitspoeling te voorkomen, is hier een kleine kiezelsteenfilter geplaatst.

Door dit afvoersysteem zal het laagste deel van het dakoppervlak bij normale tot sterke regenval altijd onder water staan, wat een uitdaging vormt voor het vinden van geschikte beplanting. In eerste instantie ga ik er in het voorjaar waterkers op zaaien, dat constant natte voeten nodig heeft. Echter, een droogteperiode zoals de zomer van 2018 zal deze niet overleven door snelle verdamping van het waterreservoir.

Op het voorbeeld dat je hier ziet, heeft het groendak een substraatdiepte van ongeveer 12 cm, voldoende voor de planten die ik heb gekozen:

  • Sesleria autumnalis
  • Scabiosa
  • Verbena bonariensis
  • Allium schoenoprasum

Verder zijn er ook korenbloemen gezaaid voor extra kleur in het eerste jaar."