Inheems vs uitheems

12/07/2021

Bij Natuurtuinen Deburggraeve beperken we ons door enkel te werken met inheemse en ingeburgerde planten. Onder "inheems" vallen alle planten die sinds de laatste grote ijstijd van nature in onze ruime regio groeien. "Ingeburgerd" zijn de planten waarmee we in aanraking zijn gekomen met de Columbiaanse uitwisseling. Woekerende exoten worden om evidente redenen uitgesloten en het experimenteren met Chinese varianten vinden we ook maar riskant. Vooral omdat er al zoveel prachtige planten van nature bij ons voorhanden zijn. In deze blogpost wil ik even stil staan bij de toepassing van de ingeburgerde Noord Amerikaanse prairieplanten zoals bijvoorbeeld: Echinacea, Rudbeckia, Eupatorium ed... . Stuk voor stuk prachtig bloeiende vaste planten die vrij laat op het jaar bloeien (als de inheemse soorten al veelal uitgebloeid zijn) en dus een waardevolle aanvulling zijn van het ecosysteem waarop de bijen bijvoorbeeld kunnen foerageren voor het aanleggen van een extra wintervoorraad.

Er is echter een groot nadeel bij deze jongens: SLAKKEN!!! Ten gevolgen van de koude winters in Noord Amerika komen daar blijkbaar zelden slakken voor en hebben de planten daar doorheen hun historische evolutie niet de moeite gedaan om enzymen aan te maken om die slijmerige schepsels af te weren. In onze tuin worden deze prairieplanten dan ook met chirugische precisie uitgeselecteerd en massaal verorberd door deze vijanden van menig tuinder.

In mijn eigen tuin staan er 2 planten al enkele jaren vlak naast elkaar die als schoolvoorbeeld van deze vaststelling kunnen dienen. De eerste is de inheemse Eupatorium cannabinum die totaal genegeerd wordt door de slakken en ernaast staat de Eupatorium atropurpureum, zijn Noord Amerikaaanse tegenhanger (zelfde familie maar door de continentale drift enige tijd van elkaar gescheiden geweest) die de slakkenaanvallen amper de baas kan.

Hoewel de Noord amerikaanse variant veel pompeuzer, majestueuzer en dus ook mooier is, kiezen we in dit geval voluit voor onze inheemse variant om grotere plantvakken uit te voeren. Het is met dit soort ingrepen dat we er in slagen om de onderhoudsintervallen van de tuin gevoelig naar beneden te krijgen.

inheems vs uitheems  inheems vs uitheems