Innovatief Groendak Ontwerp in Brasschaat: Een Unieke Oplossing voor Schaduwrijke Daken

03/02/2019

Een recent project in Brasschaat onderstreept onze expertise in het creëren van unieke groendakoplossingen, zelfs onder uitdagende omstandigheden. De opdracht omvatte het ontwerpen van een groendak voor een keuken, waarbij de specifieke kenmerken van het pand bepaalde traditionele benaderingen, zoals sedummatten of semi-extensieve daktuinen, uitsloten.

Uitdagingen bij het Ontwerp van het Groendak

De unieke uitdagingen van dit project omvatten:

  • Beperkte Dakopkant: Met slechts 7 cm hoogte was er onvoldoende ruimte voor substraat dat nodig is voor de groei van vaste planten.
  • Ligging en Schaduw: Het dak lag op het noorden, zonder direct zonlicht door de aanwezigheid van een nabijgelegen gebouw en volwassen eikenbomen. Dit resulteerde in volledige schaduw.

Innovatieve Aanpak met Mosdaken

Geïnspireerd door recente successen in de aanleg van mosdaken en de Zwitserse benadering van daktuinen, kozen we voor een creatieve oplossing:

  • Reproductie van Bosvegetatie: We besloten om de onderste vegetatielaag van het bos op het dak na te bootsen, wat zowel esthetische als ecologische voordelen biedt.
  • Duurzame Dakopbouw: Traditionele methoden werden gebruikt voor de dakopbouw, inclusief beschermfolie, een drainagemat, en het zorgvuldig leggen van mosmatten.
  • Ecologische en Budgetvriendelijke Materialen: Interessant is dat het mos afkomstig was van de tuin van de klant, wat zorgde voor een gesloten kringloop en een budgetvriendelijke oplossing.

Afronding en Detail

Het groendak werd afgewerkt met een unieke techniek waarbij karnemelk werd gebruikt om de groei van het mos te stimuleren, een methode die al eeuwenlang wordt toegepast. Ornamentele boomstammen met mos en zwammen voegden een extra dimensie toe aan dit bijzondere groendakproject in Brasschaat.