Inspiratiereis bloemenweide

25/07/2023

De Franse Alpen vormen een fantastische biotoop om inspiratie voor een natuurtuin op te doen. De verschillende klimaatzone's, hoogtes, boomgrens, rotsformaties, gletsjers etc... zorgen ervoor dat je in een beperkt gebied een enorme biodiversiteit kan aantreffen. De afwezigheid van stikstofspuiende varkenstallen en chemische industrie helpt hierbij natuurlijk ook.

Met een lokaal aangeschafte veldgids op zak trok ik langsheen ezelspaadjes door de bergen op zoek naar plantjes die ook in onze tuinen en groendaken gedijen.  Hieronder vind je een weergave van de mooiste soorten.

Knautia arvensis: een door ons veel gebruikte plant in ecologische tuinen

Anemone alpina: wordt niet veel in tuinen gebruikt maar kon ik toch niet zomaar voorbij wandelen...

Anemone alpina

Anthemis tinctora: droogteminnende plant die veel in zonneborders wordt toegepast. Goede snijbloem ook.

Anthemis tinctora

Anthericum lillago: De Graslelie groeit ook bij ons in het vlakke land. Hoewel ze van een ongeevenaarde schoonheid is, is ze een minder stabiele vaste plant waardoor ik ze jammer genoeg niet veel toepas in tuinen.

Anthericum lilago

Het dominant blauwpaarse bloemetje in deze bloemenweide is de Geranium sanguinem. Tal van cultivars hiervan worden toegepast in ecologische tuinen. Ook omwille van zijn lange bloei. Wat ook direct opvalt, is de zeer beperkte aanwezigheid van grassen in deze bloemenweide. Hetgeen ervoor zorgt dat er veel meer ruimte is voor bloeiende planten. Dit komt voor een groot stuk omdat de bodem zeer ondiep is tgv van de vele rotsen in de ondergrond (het is ten slotte een berghelling), die ook erg alkalisch is en uiteraard de afwezigheid van stikstofdepositie.

Bloemenweide

De Centaurea montanum of bergkorenbloem is een courante tuinplant in België. Hier staat hij in een natte vallei waarbij een gletsjerwaterval voortdurend koude spetters op zijn bladeren sproeit. Hij kan dus wel wat ongunstige situaties de baas. Maar hij zal verdwijnen indien de bodem te zuur wordt.

Centaurea montanum

Het beroemde Mer de Glace, maar dan sans glace omwille van het opwarmen van het klimaat. Dit is de grootste gletsjer van Frankrijk en is normaliter 11 km lang. De gehele gletsjerkloof zou gevuld moeten zijn met pakijs. De laatste jaren heb je een sterrenkijker nodig om nog wat van het ijs te zien. Het is in zulke situaties dat de opwarming van de aarde zeer tastbaar en zichtbaar wordt. Je kan naar beneden afdalen om te kijken naar de markeringen die elk jaar worden aangebracht om het terugtrekken van het ijs te duiden. Maar dat vond ik toch wat spannend omwille van de hoogte :-).

Mer de glace

Sempervivum montanum is een leuk rotsplantje dat al eens op een groendak wordt gebruikt.

Sempervivum montanum

Prachtige draperingen van bloeiende tijm hebben we mogen aanschouwen. Tymus vulgaris kennen we allemaal en hier staat ze in haar natuurlijke habitat: Grillige kalkrotsen.

Tymus vulgare

Lupinen worden bij ons soms als groenbemester ingezaaid en omwille van haar fantastisch blauwe kleur ook veel in tuinen toegepast. Hoewel ze eerder als een kortlevende ipv vaste plant behandeld moet worden.

Lupine

We sluiten af met de Lilium martagon die zorgt voor een leuk accent in de bostuin. Heb ze nog nooit toegepast maar door het gebrek aan bloemkleur van veel schaduwplanten misschien toch de moeite om eens te proberen.

Lilium martagon