Mulchen

22/10/2019

Het aanbrengen van mulch tussen de plantjes is een techniek die vooral school maakt in de moestuinbeweging van de permacultuur. Een mulchlaag biedt immers vele voordelen: het verhindert de opkomst van ongewenste kruiden, het beschermt de bodem tegen compactering en het zorgt voor extra voedsel voor de micro organismen in de grond als de mulch ter plaatse composteert. Ik zal er waarschijnlijk nog enkele vergeten zijn.

Maar ook in de natuurlijke siertuin bewijst het mulchen haar nut. Het bootst immers de strooisellaag na die je van nature tussen kruidachtige gewassen kan vinden. Vooral bij een nieuwe aanplant en dus een verstoorde bodem die de winter in gaat, is een mulchlaag geen overbodige luxe.

Op de foto die je kan zien is een dun mulchlaagje aangebracht om de ergste compactatie van de bodem tegen te gaan. Leg het thuis gerust wat dikker. Ik heb gekozen voor een mulch van vlaslemen en koolzaadstro. Deze zijn vrij goedkoop en makkelijk te verkrijgen omdat het een restproduct is dat wordt gebruikt in de paardenstallen. Heb je bomen in de buurt van je aanplant, dan kan je het afgevallen blad hiervoor gebruiken. Neem best blad dat makkelijk verteert: Linde, Haagbeuk, Populier ed.

En eigenlijk is het best nog mooi ook.

 

mulchen