Natuurrijke bestrating: van Onkruiddals naar Esthetische Biodiversiteit

05/09/2022

Bij Natuurtuinen Deburggraeve, een vooraanstaand ecologisch tuinaannemingsbedrijf, streven we altijd naar innovatieve en duurzame oplossingen bij het ontwerpen van jouw tuin en bestrating. Een recente trend in ecologisch tuinieren is de transformatie van traditionele grasdals naar wat wij noemen 'natuurrijke bestrating'. Deze aanpak is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar draagt ook bij aan biodiversiteit en duurzaamheid.

In de praktijk blijkt dat gras zelden floreert in de beperkende omgeving van betonnen kokers, waar de temperatuur vaak aanzienlijk hoger is. Hierdoor veranderen grasdals vaak in wat men spottend 'onkruiddals' zou kunnen noemen. Dit inzicht bracht ons op het idee om in deze zogenaamde onkruiddals bewust onkruid te zaaien - maar dan wel onkruid van een bijzondere soort. We kiezen namelijk voor planten die niet alleen esthetisch en ecologisch waardevol zijn, maar ook een culinaire meerwaarde hebben, zoals bijvoorbeeld kruiptijm.

In al onze projecten hanteren we het principe van een gesloten materialenbalans. Dit betekent dat we bestaande materialen in een tuin zo veel mogelijk hergebruiken en integreren in onze ontwerpen. Een recent project in Wommelgem is hier een perfect voorbeeld van. We hergebruikten de aanwezige klinkers voor de aanleg van tuinpaden, gelegd in een speciaal patroon met open voegen. Voor de oprit gebruikten we nieuwe onkruiddals (vanwege een tekort aan klinkers), maar ook hier integreerden we natuurlijke elementen.

Door het uitzaaien van een voegenmengsel, creëerden we ruimte voor interessante vegetatie tussen de klinkers. De kruiptijm, met zijn charmante kleine paarse bloemetjes, heeft een dominante en geurige aanwezigheid in het ontwerp verworven. Onze klanten zijn verrukt, zoals een tevreden klant opmerkte: "Dat was het heerlijke aroma toen ik de oprit aan het maaien was!"

Het onderhoud van deze natuurrijke bestrating is verrassend eenvoudig. Regelmatig maaien houdt de opgeschoten planten in bedwang en beperkt de groei van ongewenst gras. Dit zorgt voor een nette, maar levendige uitstraling die perfect past bij de filosofie van ecologisch en duurzaam tuinieren.

Door deze benadering te adopteren, toont Natuurtuinen Deburggraeve aan dat duurzaamheid en esthetiek hand in hand kunnen gaan in het ontwerpen van een tuin.

Onze natuurrijke bestrating is niet alleen een lust voor het oog, maar draagt ook bij aan een gezonder ecosysteem en biedt culinaire verrassingen rechtstreeks uit uw tuin (oprit).

Bezoek onze website voor meer informatie over onze ecologische benadering en unieke projecten. Ontdek hoe wij met natuurrijke bestrating en slim hergebruik van materialen uw tuin kunnen transformeren tot een duurzaam paradijs.

Neem nu contact voor meer info

 

 

 

 

 

Grasdallen kruiptijm 2