De Linde

21/07/2020

Ten gevolge van het opwarmende klimaat, krijg ik voor nagenoeg elke zuidgerichte tuin de vraag om schaduw te creeren dmv de aanplant van enkele bomen. Een boom is immers veel geschikter dan bijvoorbeeld een parasol om lommerte te creeren omdat die via de transpiratie van het blad fungeert als een soort natuurlijke airconditioning.

Indien de tuin groot genoeg is, kies ik geheid voor een Linde. Het is niet alleen een rituele, heilige boom in West Europa waaronder er heel wat doodsvonnissen (sub tilia) werden uitgesproken. De boom heeft ook tal van voordelen voor de mens en de natuur.

Om te beginnen is het een erg sterke, weinig ziektegevoelige boom. Hoewel hij het liefst wat vochtig staat, kan hij ook periodes van droogte en verschillende standplaatsen aan waardoor hij erg geschikt is voor de veranderende weersomstandigheden in de klimaattuin. Je ziet hem ook vaak als laanboom in straten omdat hij goed tegen verharding kan.

De zoetgeurende lindebloesem is een ware magneet voor bijen en hommels waardoor je kan genieten van een hemels zacht gezoem in de vroege zomer. De gezondheidsvoordelen van lindehoning en lindebloesem zorgen voor een vaste plaats in oma's apotheekkastje.

Ten slotte verteert het in de herfst afgevallen blad zeer snel waardoor je het gewoon in de tuinborder kan laten liggen. Het zorgt voor een zachte humus en een rijke strooisellaag. De uitgebloeide bloesems zorgen dan wel weer voor irritatie bij mensen in wiens tuin er geen "vuiltje" mag vallen. Maar die prulletjes zijn makkelijk op te rapen met het grasmachien en zorgen samen met het grasmaaisel voor een evenwicht tussen bruin en groen tuinafval waardoor er ook weer een heel mooi mulchmateriaal ontstaat.

Kortom, in geen enkele ecologische tuin zou er een Lindeboom mogen ontbreken!