Foodscaping

26/08/2019

Foodscaping is het principe waarbij je eetbare vaste planten, bessenstruiken, fruitbomen en zelfs eenjarige moestuinplanten gaat integreren in het tuinontwerp van de siertuin. Er zijn namelijk tal van prachtige eetbare bloemen, denk bijvoorbeed aan de vele eendagslelies (Hemerocallis) maar ook ornamentele spruitkolen en frivool uitzaaiende rucola die een onmisbaar plaatsje verdienen in de border van je ecologische tuin. Ook de herfstverkleuring van de blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) is niet te versmaden en dan hoef ik het nog niet te hebben over de ongenaakbare appel en kersenbloesems in het voorjaar. Met een minimum aan kennis en onderhoud behaal je ook nog eens een redelijke opbrengst waarvan het hele gezin kan smullen. Een laatste voordeel is dat je de natuurlijke belagers die verwoestend optreden in traditionele monocultuurmoestuinen "om het tuintje leidt" door de kwetsbaardere nutsplanten te spreiden op verschillende plaatsen in de tuin. Dit principe wordt door de beweging van de permacultuur eveneens toegepast in de organisatie van de moestuin. Zo gaan esthetiek en ecologie hand in hand in het ontwerp en het beheer van de ecologische tuin.

 foodscaping

 Ornamentele rode spruitkool in de ecologische siertuin

foodscaping

 Kerstomaten in de border van de natuurlijke tuin