Storm

12/02/2020

Volgens het Europese aardobservatieprogramma was de voorbije maand (januari 2020 DS 5.02.20) de warmste januarimaand ooit gemeten. En dat heeft de tuinman geweten. Daar waar we normaal gezien 's winters kunnen genieten van enkele weekjes verplichtte rust ten gevolge van de strenge vorst, geeft de klimaatopwarming ons de mogelijkheid om de agenda gewoon verder af te haspelen. We merken eveneens dat het voorjaar zich vroeger dan anders begint in te zetten. De bomen beginnen te botten en de vogeltjes vertonen baltsgedrag. Als deze trend zich verder zet, wil dit zeggen dat het plantseizoen vroeger afgelopen zal zijn, waardoor we ons geen winterse rust kunnen permitteren. Maar misschien in de zomer wel wat langer kunnen puffen in de schaduw.

Maar buiten de stijgende temperaturen kent de opwarming van de aarde nog een merkwaardig gevolg. Namelijk de stijgende intensiteit en frequentie van stormen. Zonet is de storm Ciara gepasseerd en ik besefte dat we zoiets eigenlijk niet echt kennen in onze streken. Vanaf men een storm een naam geeft, weet je al dat het foute boel wordt en ik kan me niet heugen dat er eerder al eens een storm met een koosnaamje over onze hoofden heen denderde. Uitlopers van tropische stormen, dat wel ja.

Voor onze tuin (want daar draait het hier natuurlijk om) heeft dit ook aanzienlijke gevolgen. Behalve dat we ons tuinmeubilair moeten opbergen, alles moeten vast maken wat los zit en ons beter voorbereiden dan we in het verleden gewend zijn, kunnen we ook in ons tuinontwerp  en de aanleg ervan enkele maatregelen nemen.

Het aanplanten van inheemse hagen is zowat het belangrijkse voorbeeld van hoe hier op in te spelen. In tegenstelling tot een muur of een houten paneel "vangt" of "absorbeert" een haag als het ware de wind. De wind kan er immers een beetje doorwaaien waardoor die effectief gebroken wordt terwijl bij een muur de wind er overheen moet met zelfs een acceleratie van de de windsnelheid door de vorming van valwinden tot gevolg. Door te kiezen voor een heg of een struweel, waarbij de haagplanten meer vrijheid krijgen om uit te struiken, creeer je een fantastische microbiotoop vol bloesem, bessen en leven in je tuin. En ook leuk is dat je er gezellige tuinkamertjes mee kan maken waar je kan genieten van alle rust die een tuin hoort te bieden.

Waar de haag wordt aangeplant op open tochtgaten, zal er meer dan anders aandacht moeten worden geschonken aan het vastsnoeren van de beplanting aan een in de grond verankerd draadwerk. Je kan bijvoorbeeld twee ijzerdraden rond de stammetjes vlechten en dit laten zitten tot de aanplant na een paar jaar goed ingeworteld is.

En als je een grotere tuin hebt, kan je er gerust enkele Lindebomen in kwijt. Ook hier niet vergeten goed te verankeren. Best span je drie rubberen banden rond drie palen op 50 cm van de grond zodat de boom goed verankerd is maar toch leert om voldoende wortels te maken om een windvlaag te overleven eens de verankering weggenomen wordt. Wil je maar 1 paal gebruiken, zet die dan richting het zuidwesten omdat dit de meest voorkomende windrichting is als het stormt.

Nog een laatste tip: wil je een boom dicht bij de woning zetten om deze in de zomer te helpen afkoelen, maar ben je bang dat die op het huis zal vallen met een storm, kies dan voor een soort die snel en diep wortelt zoals de Pyrus calleryana.