Voedselbos

29/12/2020

Hoe heerlijk is het niet om gezonde vruchten en groenten te oogsten uit de eigen tuin?! Om ze samen te plukken en te verwerken met het hele gezin... . Maar dan zonder het vele zaai en wiedwerk van een traditionele moestuin. Dit is mogelijk door de technieken van het voedselbos (oftewel agroforestry) vakkundig toe te passen in de tuin. In onze tuinontwerpen introduceren we steeds wel ergens een appelboom of een bessenstruik maar een voedselbos is nog wel iets anders. 

 Bij een voedselbos gaan we de structurele gelaagdheid van een jong bos nabootsen en beplanten met voor ons lekkere eetbare gewassen. Voor de bomen zijn dit bijvoorbeeld tamme kastanje, walnoot of moerbij. Hieronder plant je dan laagstam appelbomen, hazelnoot en vlier. Wat lager heb je dan de bessenstruiken: aalbes, cassis, frambozen en voor de onderste laag gebruik je gecultiveerde bosaardbijen, rabarber en oregano. Om het helemaal af te maken ga je in de strooisellaag ook nog eens Oesterzwammen en Shiitake kweken op eiken stammen.

Een veelgemaakte fout is dat je alles veel te dicht op elkaar zet zodat er onvoldoende licht op de onderste lagen valt. De opgesomde soorten zijn uitgelezen bos(rand)planten maar hoe meer zonlicht er bijvoorbeeld op de frambozen valt, hoe zoeter ze zullen worden.

De echte specialisten zullen in de open plekken van het voedselbos eenjarige moestuinplanten kweken zoals pompoen of courgette.

En het allerbelangrijkste is het perfect plaatsen van een stoeltje op een lommerrijk plekje onder de notenboom van waaruit je alles rustig kan zien groeien.