Wintersilhouet

15/11/2019

De planten in een natuurlijke, ecologische tuin worden niet enkel geselcteerd op bladstructuur, bloeiwijze, standplaats, insectenlokvermogen etc... maar ook op de visuele aantrekkelijkheid van hun wintersilhouet.

Omdat in onze natuurlijke tuinen de esthetische rol van vaste planten en siergrassen eruit bestaat om ornamentele structuren op te bouwen, is het belangrijk om ook in de winter aan deze visuele vereisten te voldoen.  De tuin "winterklaar" zetten zoals dit in traditionele tuinen gebeurt, is bij ons dus uit den boze.

Een natuurlijke tuin is geinspireerd door (en eigenlijk dus een beetje afgekeken van) de natuur wat impliceert dat het onderhoud ervan ook gebeurt op het ritme van de seizoenen. De afgestorven plantdelen en het afgevallen blad laat je in een goed doordachte tuin dus gewoon liggen. Enkel op de uitgesproken cultuurgedeelten van de tuin zoas het terras en de gazon, ruim je het afgevallen blad best op omdat dit visueel aantrekkelijker is. Maar dit blad gooi je dan gewoon een meter verder op de plantenborder of de moestuin als wintermulch... .

Voor mij is de Kaardebol de plant met het mooiste wintersilhouet van al. En als hij dicht genoeg bij het keukenraam staat, kan je in de winter nog genieten van hordes distelvinken die zich tegoed komen doen aan zijn zaadjes.

 

natuurlijke tuin winter 1

ecologische moestuin

natuurlijke ecologische tuin winter

Natuurlijke tuin winter kaardebol