Hoezo, een ecologische tuin is niet netjes?

Het hardnekkige gerucht doet al eens de ronde dat een ecologische tuin per definitie niet netjes en opgeruimd mag zijn. Om duizend en een redenen is een rommelige tuin -waar het snoeiafval tussen de borders blijft liggen en er naar hartelust wordt gemulcht met "tuinafval"- een veel ecologischere en gezondere tuin dan degene waar de traditionele onderhoudsmethoden worden toegepast. Maar dit wil niet zeggen dat er geen alternatieven voorhanden zijn om de tuin zowel ecologisch aan te pakken als te voldoen aan de eisen van een klant om een opgeruimd geheel te presenteren.
In volgende casus heb ik een onderhoudsplan opgesteld waarbij beide criteria voor de klant even belangrijk zijn. De oprit die omgeven is door een wilde beplanting van grassen en bloeiende vaste planten moet steeds een ordelijke indruk geven omdat die oprit ook een zakelijke functie heeft. De aanblik van structuur en orde boezemt vertrouwen in.
Elk voorjaar dienen de grassen en de afgestorven plantdelen van de vaste planten gesnoeid te worden. Het hooi van de grassen wordt achterin de tuin (waar het moeilijk zichtbaar is) gebruikt als mulch onder een net aangeplante wilde haag.
Dit is echter een periode waarin de voortuin rond de oprit er het meest onaantrekkelijk bij ligt en de naakte aarde vatbaar is voor onkruidgroei en verdichting. In een ecologisch tuinbeheer kunnen we zoiets niet tolereren. Er wordt dus gekozen om het onkruid tussen de sierplanten minutieus te wieden om vervolgens een laag compost tussen de beplanting aan te brengen. Dit voedt de planten, beschermt hen tegen late vorst, voorkomt verdichting en onkruidgroei en oogt heel erg verzorgd. Het vervangt namelijk de mulch die we achter in de tuin hebben gebruikt.
Het grote nadeel ervan is het kostenplaatje. Maar men mag niet vergeten dat deze methode heel wat wiedbeurten in het voorjaar uitspaart... Of je nu ecologisch bezig bent of niet, het is vooral duurder om de tuin netjes te laten houden.
Maar ecologisten die zich inlaten met duurzaamheid en een gesloten materialenkringloop, vinden een beetje rommel in de tuin meestal helemaal niet storend.
Hierbij enkele foto's van het resultaat:
En zo ziet het er in de zomer uit: