Natuurrijke bestrating: onkruiddals ipv grasdals

Omdat grasdals in de praktijk meestal onkruiddals worden- gazon groeit al amper in onze tuinen, laat staan in een betonnen koker waarin het nog eens dubbel zo heet wordt- spreek ik liever gekscherend van onkruiddals. Hierdoor ben ik op het idee gekomen om in deze onkruiddals dan ook onkruid in te zaaien. Maar dan natuurlijk onkruid met een esthetische, ecologische en in dit geval ook culinaire waarde: kruiptijm.
In al onze projecten streven we er naar om met een gesloten materialenbalans te werken. Dit houdt in dat we de bestaande materialen van een tuin trachten te recupereren en te herbestemmen in het project. In deze tuin te Wommelgem hebben we de bestaande klinkers opnieuw gebruikt om de tuinpaadjes te bestraten, maar hebben we ze in een speciaal open voegen verband gelegd. (Voor de oprit hebben we nieuwe onkruiddallen gebruikt omdat de klinkers op waren). Door er een voegenmengsel in uit te zaaien, konden we in deze open plekken een interessante vegetatie bewerkstelligen. De kruiptijm met kleine paarse bloemetjes heeft er dit jaar een dominante positie verworven. "Dat was hetgeen dat zo heerlijk rook toen ik de oprit aan het maaien was!" vertelde de klant tevreden.
Het onderhoud bestaat er dus in om de bestrating regelmatig met de grasmaaier te maaien zodat de onverzorgd ogende opschieters weggehaald worden en de aangewaaide grasdruk onder controle blijft.